What you can do

Το Ευαγγέλιο στο διαδίκτυο

Τι μπορείς να κάνεις

Το μόνο όριο στο πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις το διαδίκτυο για τη διάδοση του Ευαγγελίου είναι η φαντασία σου. Ακολουθούν κάποια παραδείγματα του τι μπορείς να κάνεις.

Ζήτα την οδηγία του Αγίου Πνεύματος και γίνε ένας ιντερνετικός ιεραπόστολος με τον τρόπο που ο Θεός σού αποκαλύπτει.

1. Κάνε «like» και παρακολούθα χριστιανικές σελίδες στο facebook, στο twitter, καθώς και άλλα μπλογκ και ιστοσελίδες που θα βρεις. Θα σε βοηθήσουν να αυξηθείς στην πίστη σου και θα σου παρέχουν το υλικό και τη γνώση που χρειάζεσαι, για να μπορείς να μοιραστείς τόσο με πιστούς όσο και με άπιστους φίλους.

2. Χρησιμοποίησε τα κοινωνικά δίκτυα, όπως facebook, twitter, instagram, για να μοιραστείς ένα καλό χριστιανικό βιβλίο που διάβασες ή ίσως, ακόμα ακόμα, να κάνεις μία περίληψη του βιβλίου στο youtube.

3. Kάνε το δικό σου κανάλι στο youtube, όπου μπορείς να μοιραστείς την ομολογία σου: τι σημαίνει για σένα ο Θεός ή τι έχει κάνει ο Χριστός στη ζωή σου. Επίσης μπορείς να απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την πίστη σου. Τραγούδα κάτι αν μπορείς. (Μην υποπέσεις στην παγίδα ότι η ομολογία σου χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα δραματική, κάτι ανάλογο του ότι ελευθερώθηκες από χρήση ουσιών ή ότι έχεις βιώσει ανάσταση νεκρού. Όλα αυτά που ο Χριστός σημαίνει για σένα είναι αρκετά για την ομολογία σου! Θα μπορούσες, μάλιστα, να ξεκινήσεις ανεβάζοντας βίντεο με άλλα θέματα και στη συνέχεια να μιλήσεις για την πίστη σου. Φρόντισε πάντα να αποφεύγεις ζητήματα που μπορεί να συμβιβάσουν την ομολογία σου).

4. Ανέβασε καλές χριστιανικές ταινίες, μουσική, κηρύγματα κ.α. στο youtube, vimeo ή άλλα μέρη κοινωνικής δικτύωσης. Κάνε «like» σε βίντεο που είναι ήδη διαθέσιμα. Με αυτόν τον τρόπο κυκλοφορούν ευρέως και έχουν υψηλότερη ταξινόμηση. (Απόφυγε αιρετικά βίντεο με υποθέσεις σχετικές με τον αντίχριστο ή επικριτικές απόψεις για άλλους χριστιανούς. Δώσε προτεραιότητα σε υλικό που υποδεικνύει το Χριστό, τη σωτηρία και τη χριστιανική ζωή).

5. Ξεκίνα ένα λογαριασμό στο twitter και μοιράσου κομμάτια από την Αγία Γραφή που είναι σημαντικά για σένα. Ανέβασε συνδέσμους από καλές χριστιανικές ιστοσελίδες και μίλα για όλες τις ευλογίες που ο Θεός σου έχει χαρίσει κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ή πράγματα που γίνονται στην εκκλησία σου κτλ.

6. Ξεκίνα ένα λογαριασμό στο instagram ή στο flickr, όπου μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη δημιουργικότητά σου. Ανέβασε φωτογραφίες που δείχνουν τι λαμβάνει χώρα στην Εκκλησία σου, τη διακονία των νέων, ένα ειδυλλιακό τοπίο, την οικογένειά σου, φίλους σου ή τον εαυτό σου. Συνδύασέ τα με εδάφια, μαρτυρίες, καθώς και με την ευγνωμοσύνη σου και την αγάπη σου για το Θεό.

7. Ξεκίνα ένα μπλογκ όπου θα γράφεις για την καθημερινή σου ζωή, τα χόμπυ σου, αλλά και τη μαρτυρία σου. Γράψε για τη ζωή σου με το Χριστό και άλλα σχετικά θέματα.

8. Γράψε και ανανέωνε άρθρα στη βικιπαίδεια, σχετικά με την Εκκλησία σου ή τον ποιμένα σου. Θα μπορούσες ίσως να γράψεις κάτι σχετικό στη σελίδα της βικιπαίδειας που αναφέρεται στο δήμο σου κ.τ.λ. Βεβαιώσου, όμως, ότι έχεις όλα τα σωστά στοιχεία πριν γράψεις οτιδήποτε!

9. Γράφε κριτικές για χριστιανικά βιβλία και ταινίες στο amazon. Όταν ένα χριστιανικό βιβλίο έχει καλές κριτικές, αυξάνονται οι πιθανότητες να το αγοράσει το κοινό και να το διαβάσει.

10. Μοιράσου μία ενδιαφέρουσα ρήση του ποιμένα σου, ποιμένα νεολαίας ή κάποιου άλλου χριστιανού ηγέτη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης της επιλογής σου.

11. Μοιράσου στο twitter, κάνε like στο fb κτλ κοινοποιήσεις, που έχουν δυνατά μηνύματα για την πίστη και το Ευαγγέλιο. Αυτό θα δώσει στις κοινοποιήσεις σου ένα μεγαλύτερο κοινό και οι φίλοι σου θα ακούσουν για το Λόγο του Θεού. Ίσως να τους προκαλέσεις την περιέργεια και να αρχίσουν να κάνουν ερωτήσεις, τις οποίες εσύ, φυσικά, θα είσαι πολύ πρόθυμος/η να απαντήσεις!

12. Ανάφερε στο fb ότι βρίσκεσαι στην εκκλησία, σε μία συνάντηση νεολαίας κτλ. Με αυτόν τον τρόπο ενημερώνεις τον κόσμο για την ύπαρξη της Εκκλησίας σου και τους κεντρίζεις την περιέργεια.

13. Εντόπισε στο χάρτη την Εκκλησία ή και κάποια άλλη με την οποία νιώθεις άνετα! Πήγαινε στο www.maps.google.com και γράψε κάτι θετικό για την εμπειρία σου στην Εκκλησία της συγκεκριμένης τοποθεσίας.

14. Κάνε μία χορηγεία σε διαφήμιση του fb, που έχει ως σκοπό τη διάδοση του Ευαγγελίου σε δεκάδες χιλιάδες. Η οργάνωση All Nations είναι μία ιεραποστολή που μοιράζεται το Ευαγγέλιο στο facebook. Προκειμένου να υποστηρίξεις οικονομικά μία τέτοια διαφήμιση, επικοινώνησε με το info@allnations.se. Μπορείς, βεβαίως, να κάνεις και τη δική σου διαφήμιση, για να προωθήσεις χριστιανικό υλικό αποτελεσματικά.

(Δες τις προτάσεις που ακολουθούν). Για πληροφορίες για το πώς να στήσεις τη δική σου διαφήμιση, πήγαινε στο:

www.joshuaproject.net/resources/articles/facebook_and_the_unreached

15. Όταν βάζεις #δίεση# σε κάποια λέξη, αυτή διαδίδεται πιο εύκολα και ανεβαίνει η προτεραιότητά της στη διαδικτυακή κίνηση. Κάνε tag σε συνέδρια, συναντήσεις νεολαίας και άλλα δρώμενα.

16. Το διαδίκτυο είναι γεμάτο chat forum, blog , ομάδες facebook κ.α. Παρόλο που πολλά forum δεν είναι χριστιανικά, εκεί θα βρεις πολλούς ανθρώπους που έχουν πνευματικές αναζητήσεις. Πάρε μέρος στις συζητήσεις, μοιράσου την ομολογία σου και παρουσίασε το Ευαγγέλιο. (Απόφυγε τους διαπληκτισμούς με ανθρώπους που το μόνο που θέλουν είναι να συζητάνε! Κάτι τέτοιο πολύ σπάνια παράγει καρπό. Το να έχεις τον τελευταίο λόγο δεν είναι ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει. Το πιο σημαντικό είναι να υποδείξεις τον Ιησού με έναν τρόπο αγάπης. Αν μία συζήτηση αρχίσει να έχει επιθετικό τόνο, είναι καιρός να την αφήσεις. Αν συνεχίσεις, μπορεί να χάσεις και αυτά που έχεις σπείρει. Άφησε το Άγιο Πνεύμα να σε οδηγήσει. Αν έχεις την ανάλογη οδηγία, μπορείς να συστήσεις κόσμο σε κάποιες από τις ιστοσελίδες που ακολουθούν. Χρειάζεται να διακρίνεις αν έχεις την απαραίτητη πνευματική ωριμότητα, για να μοιραστείς το Ευαγγέλιο με μία συγκεκριμένη ομάδα ή forum. Αν σε επηρεάζει με τρόπο αρνητικό πολύ περισσότερο απ΄ό,τι επηρεάζει τους άλλους θετικά, τότε είναι προτιμότερο να μην αναμειχθείς στη συνέχεια και να αφήσεις κάποιον άλλον, πιο ώριμο πιστό, να χειριστεί το θέμα αυτό.)

17. Κάνε σχόλια σε blog, youtube video, twitter, google+ κτλ. (Φρόντισε πάντα, ό,τι κάνεις με λόγο και με πράξεις να διακρίνεται από έναν τόνο ευγένειας και αγάπης. Ίσως χρειαστεί να κάνεις ένα σχόλιο σε μία κοινοποίηση για το Θεό, τον Ιησού, το Άγιο Πνεύμα, τη θρησκεία, την αλήθεια, την οικογένεια, τη μετάνοια, την ευγνωμοσύνη, τη χάρη, τη συγχώρεση, το νόημα της ζωής, την αγάπη, τη ζωή μετά το θάνατο, τον ουρανό, την κόλαση, τη Βίβλο, ζητήματα πνευματικής αναζήτησης κτλ)

18. Γίνε ιεραπόστολος διαδικτύου μέσω κάποιας οργάνωσης, που αγρός της είναι το διαδίκτυο. Ως εθελοντής μπορείς να απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικές με την πίστη και να βοηθήσεις ανθρώπους να γνωρίσουν το Χριστό.

(Για περισσότερες πληροφορίες, πήγαινε στο: globalmediaoutreach.org)

19. Απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τη χριστιανική πίστη στο yahoo.

20. Δημιούργησε τη δική σου ιστοσελίδα. Δε χρειάζεται να μιλάει για την πίστη. Αντιθέτως, θα λέγαμε. Ίσως θα ήταν καλύτερο να έχεις μία ιστοσελίδα που εστιάζει σε ένα από τα χόμπυ σου: μηχανές, ενυδρία, αρτοποιία, γυμναστική κτλ. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις επισκέπτες, που διαφορετικά δε θα ενδιαφέρονταν για μία αμιγώς χριστιανική ιστοσελίδα. Εφόσον ο Χριστός είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο στη δική σου ζωή, θα ήταν φυσικό να μοιραστείς τι σημαίνει ο Θεός για σένα μέσα στην καθημερινότητά σου και το τι έχει κάνει Αυτός για σένα.

21. Δημιούργησε δρώμενα στο facebook, για να καλέσεις κόσμο σε κάποια ιδιαίτερη βραδιά στην Eκκλησία, στην κοινότητα κτλ.

This site is a ministry of All Nations, Sweden.

We are an evangelical mission organisation focusing on mission mobilisation and the least reached people groups.

For questions or information please contact us at: info@allnations.se