What you can do

Dela evangeliet på internet

Vad du kan göra

Bara fantasin sätter gränserna för hur du kan använda internet för att dela budskapet om Jesus med dina vänner, och människor långt borta. Nedan följer några exempel på vad du kan göra. Sök den Helige Andes ledning och bli internetmissionär på det sätt Gud leder dig.

1. Gilla och följ bra kristna facebooksidor, twittrare, bloggar, hemsidor etc. Det kommer bygga upp dig i din tro, och utrusta dig med både kunskap och material att dela med troende och icke troende vänner.

2. Använd sociala medier: Facebook, Twitter, Instagram för att tipsa om en bra kristen bok som du läst, eller varför inte göra en youtube-recension av boken.

3. Starta en youtube-kanal där du delar ditt vittnesbörd om vad Gud betyder för dig, vad Jesus gjort i ditt liv, svarar på frågor om din tro, sjung en sång om du kan det etc.

(Känn inte att du måste ha något märkvärdigt vittnesbörd om narkotikamissbruk och människor som uppstår från de döda. Vad Jesus betyder för dig duger bra! Givetvis kan du också lägga upp videos om annat än din tro. Undvik dock sådant som har en negativ inverkan på ditt exempel och vittnesbörd.)

4. Ladda upp bra kristna filmer, musik, predikningar etc. på youtube eller vimeo. Gilla och öka på så sätt spridningen/rankningen på bra videos som redan finns på plats.

(Undvik sekteristiska videos med spekulationer om antikrist, eller kritik mot andra kristna. Prioritera sådant som visar människor på Jesus och hur man blir frälst, vad det kristna livet handlar om!)

5. Börja twittra, och dela bibelord som betyder mycket för dig, länka till bra kristna webbsidor, berätta om positiva saker som Gud gjort under veckan, saker som händer i kyrkan etc.

6. Starta ett instagram eller flickr-konto och få utlopp för din kreativa förmåga. Lägg upp bilder på vad som händer i kyrkan och i ungdomsarbetet, vackra bilder på naturen, din familj, vänner eller dig själv och dela med dig av bibelord, vittnesbörd, din tacksamhet och kärlek till Gud.

7. Starta en blogg där du utöver vardagen och olika intressen, också delar ditt personliga vittnesbörd, skriver om det kristna livet mm.

8. Skriv och uppdatera artiklar på Wikipedia. Skriv en artikel om din församling eller pastor. Kanske kan du skriva något om er verksamhet på er kommuns Wikipediasida etc.

(Se alltid till att du har koll på fakta när du skriver något)

9. Skriv recensioner på kristna böcker och filmer på ex amazon, adlibris etc. Genom att en bra kristen bok får recensioner blir fler människor benägna att köpa och läsa den.

10. Dela ett bra citat från din pastor, ungdomsledare eller från andra kristna ledare på valfri social media.

11. Retweeta, gilla, reposta etc. starka och träffande inlägg om kristen tro. Detta gör att sidorna/inläggen blir sedda av fler människor, och att dina vänner får del av Guds ord. Kanske blir de också nyfikna och börjar ställa frågor. Frågor som du förstås gärna och villigt svarar på!

12. Checka in på Facebook när du är i kyrkan, på ungdomssamling etc. Det sprider informationen om din församling, och skapar nyfikenhet hos människor.

13. Gör en googlemapsrecension av din eller någon annan bra kristen församling!

Gå till: www.maps.google.com och skriv något positivt om din upplevelse av församlingen i fråga.

14. Finansiera en facebookannons som delar evangeliet med tiotusentals. All Nations är en svensk missionsorganisation som arbetar med mission på Facebook. För att finansiera en annons som delar evangeliet på svenska eller något annat språk, kontakta info@allnations.se Du kan också själv skapa en annons som delar ett effektivt kristet material (för förslag och exempel se under ”Material” nedan).

För att se hur du skapar en annons på facebook gå till: www.joshuaproject.net/resources/articles/facebook_and_the_unreached

15. När du ”# hashtaggar” något kan det trenda och få en högre rankning och spridning på nätet. Hashtaga konferenser, ungdomsevent och satsningar mm. (Ex. Nyhem, Torp, Hampe, Unite etc)

16. Internet är fullt av chattforum, bloggar, facebookgrupper etc. Det finns många sådana forum som inte är uttalat kristna men som är fulla av människor som är andliga sökare. Involvera dig i samtal, ge ditt vittnesbörd, och presentera kristen tro. (Undvik debatt med diskussionslystna! Det för sällan med sig någon god frukt. Det viktigaste är inte att få sista ordet, utan att man på ett kärleksfullt sätt lyckas visa på Jesus. Om en diskussion börjar bli hätsk är det dags att avsluta, annars riskerar du förstöra det du sått ut. Låt dig ledas av den Helige Ande, och hänvisa gärna till någon av hemsidorna nedan. OBS. Du behöver själv känna efter om du har den andliga mognad som behövs för att dela evangeliet på ett visst forum/grupp. Om du blir mer påverkat på ett negativt sätt, än du påverkar på ett positivt sätt är det klokt att överlåta ett visst forum till mer mogna och starka kristna!)

17. Kommentera och länka på bloggposter, Youtube-videos, Twitter, Google+ etc.

(Se till att alltid hålla en positiv och kärleksfull ton i allt du säger och gör! Sök gärna, och kommentera på inlägg om ex. Gud, Jesus, den Helige Ande, religion, sanning, tro, familj, omvän-delse, tacksamhet nåd, förlåtelse, meningen med livet, kärlek, evigt liv, himlen, helvetet, Bibeln, andlighet mm).

18. Bli internetmissionär genom en organisation med internet som arbetsfält. Som volontär kan du vara med och svara på frågor om kristen tro och hjälpa människor in i ett kristet liv.

(För mer info se globalmediaoutreach.org).

19. Svara på frågor om kristen tro på Yahoo Answers.

20. Starta en hemsida. Den behöver inte handla enbart om din tro. Tvärtom kan den med fördel handla om något intresse du har ex. motorcyklar, akvariefiskar, bakning, träning etc. På så sätt får du besökare på din sida som inte skulle vara intresserade av en renodlat kristen hemsida. Eftersom Jesus är viktigast i ditt liv kommer du naturligt också dela om vad Gud betyder i din vardag, gjort i ditt liv mm.

21. Använd Facebookevents och liknande för att bjuda in till särskilda samlingar i kyrkan, gemenskapsträffar där tron är en naturlig del etc.

This site is a ministry of All Nations, Sweden.

We are an evangelical mission organisation focusing on mission mobilisation and the least reached people groups.

For questions or information please contact us at: info@allnations.se